Alžbeta Červeňanská

Darujme im kúsok DOMOVA



Chudobu si väčšinou spájame s bolesťou, smútkom či utrpením. Bodaj by aj nie, veď predstava života v biednych podmienkach či bez strechy nad hlavou v nás vyvoláva strach, odpor, zdesenie. Zvyknutí na určitý životný štandard sa len ťažko pohrávame s predstavou, že by sme o niečo z toho mali prísť.

Dva roky dozadu som mala možnosť navštíviť jeden detský domov v Keni. Niečím bol výnimočný. Bol veľmi chudobný, no zároveň bezpečný a veselý. 

Detský domov Praise Gate vznikol pred rokmi ako odpoveď na akútnu potrebu pomoci deťom, ktoré žijú v uliciach hlavného mesta Nairobi. Založila ho „mama Lucy“ s manželom, a o deti ktoré do domova prídu sa s láskou a múdrosťou starajú.

Ja osobne som v domove strávila len krátky čas, ale zanechalo to vo mne silné stopy. Deti v domove sú hravé a radostné, napriek tým najskromnejším podmienkam navštevujú školu a mnohé sú veľmi usilovné. Hneď ako som po príchode vystúpila z auta, deti ma chytili za ruky, skákali okolo, nahlas sa smiali a tešili. Možno chudobný nie je ten kto žije skromne. Možno chudobní sú tí, ktorí majú mnoho a nevedia sa z toho radovať. 

Detský domov Praise Gate si v dnešných časoch prechádza náročným obdobím. Pozemok kde domov stojí je prenajatý, a deti sa odtiaľ budú musieť vysťahovať. Korona kríza mnohé skomplikovala a mama Lucy nie je schopná zabezpečiť všetky financie spojené s kúpou susedného pozemku. Do konca júna potrebujú uhradiť sumu 5 000 eur, inak si susedný pozemok (ich nádej na nový domov) nebudú môcť odkúpiť.

Keďže mi je tento domov blízky, rozhodla som sa im pomôcť. Rada by som pre deti vyzbierala aspoň časť tej sumy – konkrétne sumu 600 eur. Sama som sa pre túto sumu rozhodla a bola by som nesmierne šťastná, ak by deti s našou pomocou o pozemok neprišli.

Chcem vás teda osloviť, milí priatelia, s prosbou o pomoc pre tieto deti. Môžete si byť istí že váš prípadný dar poputuje prostredníctvom Nadácie Integra v plnej sume priamo k deťom. Rozumiem, že situácia na Slovensku nie je v dôsledku korona krízy ideálna. Verím ale, že aj v mojom okolí sa nájde zopár ľudí, ktorých moja prosba osloví a rozhodnú sa pomôcť. Ľudia v Afrike ma naučili, že ak máš dve košele, o jednu sa rozdeľ s niekým kto to práve potrebuje. Tak vás aj ja prosím, ak máte navyše zopár eur, rozdeľte sa s polovicou napríklad s týmito deťmi.

V mene detí Vám ďakujem!

vaša sestra, dcéra, kamarátka, kolegyňa Betka

Novinky a komentáre

Autor ani darcovia zatiaľ nepridal nijaké komentáre.

Už darovali

žiadne dary
Výzva pre organizáciu Nadácia Integra